Ik ben pas anderhalve week onderweg maar heb het gevoel alsof ik meer geleerd heb dan drie studies tegelijk me ooit zouden kunnen leren. Ben ik even blij dat ik voorlopig nog wel even doorstudeer hier! 😉

In Belize zit ik nu. Vogels fluiten en honden kwispelen en palmbomen wuiven op hetzelfde ritme van de reggaemuziek heen en weer zoals ik dat in mijn hangmat doe. Ik ben van de stad (Belize City) naar een eiland (Caye Caulker) naar een chill heuveldorpje met heel veel groen in de omgeving (San Ignacio) gehuppeld en ik heb vanmorgen een prachtig plekje gevonden om mijn opgedane kennis met je te delen.

San Ignacio!

Komt ie.

Wist je dat..

 

·         ..er 3 verschillende Maya volkeren in Belize zijn? De Azteken vanuit het zuiden van Mexico, de Mopan hier in het midden van Belize en de Q’eqchi in het zuiden?

·         ..Belize een land is met heel veel mixen aan mooie mensen? Belizianen zijn een mix van het oorspronkelijke mayavolk, hispanics (Spanjaarden die ooit de boel hier overnamen), Britse achtergronden (net zoals de Spanjaarden deden, Belize is een Britse kolonie geweest), creolen (er zijn vroeger mensen van o.a. Barbados en Jamaica naar Belize gebracht om hier als slaaf te werken), Amish people uit Amerika.. Echt alle kleuren mens kom je hier tegen! het is echt prachtig om te zien dat ondanks de verschrikkelijke geschiedenis, iedereen hier zo chill met elkaar samenleeft (- oké, behalve hier en daar een paar gangs dan. Die kun je beter wel vermijden).

 

·         ..er een prachtige grot is die de ‘ATM’ genoemd wordt, waarin je uren kunt zwemmen en klauteren en klimmen en overblijfselen van de vroegere Maya’s kunt zien? En dat ik dat gedaan heb en tranen in mijn ogen kreeg van de magie van stalagmieten en stalactieten en de mooie verhalen die de gids vol passie vertelde over het Mayavolk?

·         ..er vruchten in Belize bestaan die ook wel ‘horseballs’ genoemd worden? Wat je snapt als je ze ziet 😉 En dat als je deze opensnijdt er een soort natuurlijke lijm uitkomt?

 

·         ..er twee soorten leguanen in Belize zijn? Waarvan eentje graag in bomen klimt en alleen echt beneden komt wanneer er eieren gelegd moeten worden, in het zonnetje bij wijze van warmhoudlamp? En dat de andere soort meer op het land leeft en een diepe gang onder de grond graaft, het verderop in de grond wat ruimer maakt zodat ie zich om kan keren om zijn holletje weer uit te komen? (dit vond ik echt een te leuke openbaring hahaha dit soort dingen WEET je anders toch gewoon niet?)

·         ..er verpleegsterhaaien bestaan die heel lief en zacht en glibberig zijn en dat je die kunt aaien? En dat ik dat ook deed en dat fantastisch vond?

Haai, how are you?

 

·         ..dat het lokale mixdrankje ‘Panty Ripper’ heet, dat er coconut rum in zit en je dat net zo makkelijk weg drinkt als limonade?

Allemaal vragen die van levensbelang zijn worden nu beantwoord, of niet dan! Ik zal je nog meer vertellen 😉

 

 

Wist je dat..

 

·         ..ik veel te veel geld uitgeef omdat Belize duurder is dan ik dacht en dat ik elke dag weer opnieuw besluit beter op te letten en dan toch weer iets ga doen wat teveel geld kost, gewoon omdat het allemaal zo leuk en mooi en prachtig en gezellig is hier?

·         ..ik een aantal dagen met Jamaicanen en Creoolse Belizianen heb gechilld en ze me allerlei muziekartiesten hebben laten horen? Waaronder een beroemde Jamaicaan die in de gevangenis zit voor een moord op meerdere mensen, die nu nog steeds liedjes maakt en jongeren van de straat  inspireert om iets met hun leven te gaan doen?

 

·         ..er in augustus een hurricane in Belize is geweest die heel veel heeft weg gevaagd en verwoest en dat mensen nog steeds hard bezig zijn om de schade daarvan te herstellen? En ze dat echt heel netjes doen?

..ik alle honden die ik hier zie wil knuffelen?
(Valentine, het Zwitserse meisje met wie ik vanaf dag 2 aan het reizen ben, weet het… hahaha)

Dit is Bryan, een van mijn grote liefdes hier.

·         ..dat Belize er veel aan doet om het land schoon te houden? Met tekstjes als ‘please don’t litter, let Belize glitter’? (ik hou ervan)

 

·         ..er heerlijk eten op straat verkocht wordt voor omgerekend nog geen euro? Broodjes met bonenpasta, ei, of taco’s of fry jacks en en en… ahh fantastisch!

·         ..je  gewoon zelf de bus kunt nemen? En je daarmee in plaats van 65 euro met een tour, gewoon maar 7 betaalt voor je vervoer en entree van een Maya-ruïne?

  • ..dat het heerlijk is om in je eentje yoga en dans te doen op een verlaten stuk ruïnes? En dat ik dat kan weten omdat ik dat gedaan heb?

Xunantunich: Maya tempels

·

  ..ik het fantastisch vind om te fotograferen en al mijn foto’s op Instagram plaats?

 

Oooh… Ja.
Ik weet het allemaal 😉

Ik voel me ontzettend goed hier in Belize.
Ik heb fijn contact met mijn thuisfront en vermaak me ondertussen fantastisch zo met mijn nieuwe leventje.

Enne.. Wist je dat ik het leuk vind dat je op Tunteya.com beland bent? Gezellig! Tot het volgende verhaal!

Liefs, Tunteya